Utstillingen
Selv om den bare ser ut som en gammel data for noen, åpnet Commodore 64 døren til en helt ny verden for mange. Nå symboliserer den kreativitet og nyskaping – og det store engasjementet bak datafrivilligheten og The Gathering.

Commodore 64

KANDU – Norsk Dataungdom

Alle foto: Eirik Jeppesen

Commodore 64 var en av de aller første datamaskinene som ble tilgjengelig for folk flest. Sett med dagens øyne er denne 8-biters datamaskinen enkel. Men sannheten er at den åpnet døren til en helt ny verden.

Commodore 64 forandret verden for alltid

Døråpneren:

En høyst virkelig virtuell verden

Hvert år samles rundt 5000 datainteresserte i Vikingskipet på Hamar for å delta i The Gathering, Norges største – og rett etter Dreamhack i Sverige – verdens nest største datatreff. The Gathering har blitt så stort at de fleste har en anelse om hva det er. Men det er mer enn bare et treff for LAN og dataspill, og startet opprinnelig som noe ganske annet.


– Da The Gathering startet i 1992, var det et treff der man drev med såkalte «demos», der man på Commodore 64 eller Amiga lagde programmer som var audiovisuell kunst som kjørte i sanntid på maskinene. Så var det om å gjøre å lage disse programmene så flashy som mulig, ved å optimalisere og presse disse enkle maskinene til det ytterste.


Det sier Håkon Brimsø, organisasjonssekretær i KANDU – Norsk Dataungdom. KANDU har arrangert datatreffet hvert år siden The Gathering flyttet til Vikingskipet på Hamar i 1996. Arrangørene tar seg ikke betalt, og mellom fire og fem hundre frivillige jobber hvert år med arrangementet – mange av dem året rundt.


Selv om Commodore 64 var en sentral brikke i oppstarten, har den fortsatt en høy stjerne blant puristene.






The Gathering
The Gathering er Norges største datatreff, og med 5000 årlige deltakere også verdens nest største.

The Gathering ble første gang arrangert i 1992.
Commodore 64
Commodore 64 er en 8-biters datamaskin som ble lansert i 1982.

Den var en av verdens første personlige datamaskiner som også var rimelig nok til at den etter hvert ble tilgjengelig for folk flest.

Commodore 64 var inngangsporten til data for mange, og nostalgiske hobby-programmerere og entusiaster bruker fortsatt maskinen på såkalte demotreff, der de viser frem programmer de har laget, som for eksempel audiovisuell kunst.

KANDU – Norsk Dataungdom

Ble etablert i 1996 av Crusaders, Cryptoburners, ATC og andre grupper fra datamiljøet, i sammenheng med at The Gathering skulle flyttes til Vikingskipet på Hamar.

Nettside:
kandu.no
gathering.org

Fakta

Hvert år samles rundt 5000 datainteresserte i Vikingskipet på Hamar for å delta i The Gathering, Norges største og verdens nest største datatreff.

–Det var denne de aller første arrangørene av The Gathering hadde som sin første datamaskin, og som de lærte seg data på. Det er fortsatt noen fra den gamle skolen som tar i bruk Commodore 64 under demokonkurranser, forteller han.


Deling av gode opplevelser og kunnskap

– Det frivillige arbeidet er alfa og omega for KANDU og The Gathering. Det er en god del årsverk som legges ned i arrangementet, men ingen tar seg betalt. The Gathering er fortsatt et stolt ikke-kommersielt arrangement, 100 prosent drevet av våre frivillige medlemmer, sier Håkon.


Fem hundre frivillige har gjerne fem hundre forskjellige grunner til å jobbe frivillig. Det kan være fellesskapet, det å gi noe tilbake, følelsen av å gjøre en god, uselvisk handling. Håkon er likevel sikker på at det er den gode opplevelsen, og det å lære seg nye ting som mobiliserer de fleste frivillige til The Gathering.


– Det er veldig mange frivillige som tidligere har vært deltakere, som finner ut at de har lyst til å være med på å legge til rette for at andre skal kunne ha den samme, fine opplevelsen som de selv hadde, sier han og legger til:


– Det er også mange kunnskapsrike og dyktige folk som samles i Vikingskipet. Så mange er nok interesserte i å lære seg mer om for eksempel videoproduksjon, nettverksoppsett eller andre tekniske ting, mens andre har lyst til å bidra kreativt, for eksempel med det grafiske uttrykket.


The Gathering er et stort arrangement som tiltrekker seg mange mennesker fra vidt forskjellige miljøer og disipliner. Mulighetene for å kunne dra nytte av andres kunnskap og evner, og for å lære seg nye ting er altså store.


– Vi har veldig mange forskjellige utvalg som jobber med ulike aspekter ved arrangementet. Så man kan jobbe med utrolig mye forskjellig, fra steking av vafler til å jobbe med logistikk og datasystemer. Det er mye produksjon, og det å lære seg å være ansvarlig for et så stort arrangement er det mange som har lyst til, sier Håkon.









Hvem sier at data ikke kan være sosialt? De nesten 500 frivillige setter fellesskapet og det å lære seg nye ting gjennom The Gathering høyt.

Mange av de frivillige har tidligere vært deltakere, og har lyst til å være med på å legge til rette for at andre skal kunne ha den samme, fine opplevelsen som de selv har hatt på The Gathering.

LES FLERE HISTORIER

Frivillighetens museum © 2022




Frivillighetens museum

Frivillighetens museum er en digital utstilling arrangert i forbindelse med Frivillighetens år 2022 – en markering for å feire frivilligheten Norges viktigste lagarbeid. Frivillighetens år er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding, og det er Frivillighet Norge som står for organiseringen av innsatsen gjennom året.