Utstillingen

Frivillighetens museum

Meny
Speiderskjerfet er mye mer enn bare et skjerf. Det brukes som beskyttelse mot støv og kulde, det brukes i førstehjelp – som fatle og bandasje. Men først og fremst er det et symbol. Et symbol på fellesskap, på det å være en del av noe som er større enn en selv, og på det å stå for noe.

Speider-skjerfet

– praktisk plagg med stor symbolsk verdi


Speideren

Se Siverts historie i filmen over og hør ham fortelle hvorfor speideren er viktig for ham.

Når en speider blir tildelt skjerfet sitt for første gang er det høytidelig. Du skal ha vært med en stund, og så er du klar for å innlemmes. Du går frem til lederen i gruppen din, og så må du avlegge speiderløftet:



Norges speiderforbund

Medlemmer:
18 500 medlemmer organisert i 400 lokale speidergrupper

Nettside:
speiding.no


Speiderskjerfet – et symbol på fellesskap


Fakta

Hva
Norges speiderforbund er et av to speiderforbund i Norge, og utgjør sammen med KFUK-KFUM-speidere Speidernes fellesorganisasjon, som har i oppgave å utvikle og styrke speiderarbeidet i Norge.
Visjon
Speidere vil ut – patruljen tar ansvar – speiding når flere.

I 2024 er Norges speiderforbund den mest attraktive organisasjonen for barn og unge som vil ut i naturen og i verden. Hos oss opplever alle å få og ta ansvar gjennom patruljesystemet. Speideren er en relevant bevegelse som når flere. Våre speidere blir utfordret i møte med samfunnet, naturen og seg selv, og våger å flytte egne grenser.

Etter at speiderløftet er avlagt tar lederen på deg skjerfet, og du er for alvor en del av det speiderne selv kaller «verdens største vennegjeng». Speiderskjorten er også symboltung. Den kan dekoreres med ferdighetsmerker ettersom du lærer stadig flere ting – som å knyte forskjellige knuter og tenne bål. Men skjorten har du gjerne på deg på leir. Skjerfet er noe en speider gjerne har på seg hele tiden, for å signalisere til andre speidere, og til resten av verden at de her har med en speider å gjøre.




Foto: Even Nord Rydningen

Boats and boating--Equipment and supplies, Water, Boat, Sky, Fog

For Sivert Ulltang Birkeland dreier det frivillige arbeidet for speideren seg om å gi tilbake. Han tror speiderbevegelsen er bra for mange, særlig for barn som ikke er så glade i idrett, men som gjerne vil være en del av et fellesskap.


Grunnen til at han liker å drive frivillig arbeid er at han vil at andre skal få oppleve de samme tingene som han gjorde som ung speider, og at det er fint å se andre skape nye minner. Han blir glad av å se barn ute i naturen som får lov til å lære å bruke øks og kniv, og utfolde seg.


– Jeg er veldig glad i å drive frivillig arbeid. Du får mye igjen for det og det er veldig givende. En stor del av det som driver meg, er at jeg selv har veldig mange fine minner fra speiderleirer i oppveksten. Det å kunne være med på å gi liknende minner til de som vokser opp nå, er den store motivasjonen min, sier han.

Speideren er et fellesskap som både gir barn utfordringer, mestring og tilhørighet. Sivert er speiderleder og glad for at han kan bidra til at flere barn kan få de samme fine opplevelsene han fikk i oppveksten.

Font

Gjennom friluftsliv, samarbeid, vennskap og læring gir speiding opplevelser for livet.

Å oppleve at speiderne mestrer små og store utfordringer gjennom lek og samarbeid, er en viktig drivkraft for mange speiderledere.

Boats and boating--Equipment and supplies, Sports gear, Helmet, Vehicle, Workwear, Headgear, Freezing, Jacket, Recreation
Natural environment, Outdoor recreation, Snow, Tree, Plant, Freezing, Jacket, Leisure

I speideren lærer man blant annet førstehjelp og å ferdes i naturen.

Du kan bli speider fra du begynner i første klasse. Slik deles de ulike aldersgruppene inn etter alder:
Beverkoloni (speiderne kalles bevere): 1.–2. klasse
Flokk (speiderne kalles småspeidere eller ulvunger): 3.–4. klasse
Tropp (speidere kalles stifinnere og vandrere): 5.–10. klasse
Roverlag (speidere kalles rovere): 16–25 år

Frivillighetens museum © 2022




Frivillighetens museum

Frivillighetens museum er en digital utstilling arrangert i forbindelse med Frivillighetens år 2022 – en markering for å feire frivilligheten Norges viktigste lagarbeid. Frivillighetens år er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding, og det er Frivillighet Norge som står for organiseringen av innsatsen gjennom året.